viernes, 6 de octubre de 2017

Exposició temporal PASSAT INDUSTRIAL, ESPAIS DE L’OBLIT Fotografies de Frank Gómez, Dossier de premsa



PRESENTACIÓ

Passat industrial, espais de l’oblit
L’ESPAId’ARTS del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) acull fins al 14 de gener del 2018 l’exposició “Passat Industrial, espais de l’oblit”, del fotògraf Frank Gómez. Una mostra fotogràfica d’espais de patrimoni industrial en estat d’abandonament que vol posar en relleu la importància de preservar el patrimoni industrial de Catalunya.
La història contemporània de Catalunya està íntimament lligada a la indústria, des de l’aparició d’una burgesia emprenedora, d’una classe obrera disposada a defensar els seus drets, fins a ser focus d’atracció de migracions. La mateixa transformació i estructura de les ciutats és conseqüència directa, en molts casos, del desenvolupament, transformació i, recentment, desaparició de la indústria.
Avui, l’atmosfera dels espais abandonats i la maquinària inservible genera una poesia visual que Frank Gómez aconsegueix plasmar en aquesta exposició. A través de 70 fotografies documenta l’evolució urbanística i arquitectònica d’un paisatge modulat durant l’esplendor de la Revolució Industrial i els anys posteriors, i el canvi cap a un entorn postindustrial en què les fàbriques inactives donen pas a nous espais urbans d’usos significativament diferents dels originals.
Aquesta mostra s’emmarca en el projecte “Passat industrial”, que pretén posar en coneixement la riquesa del nostre patrimoni industrial, no tan sols des d’un punt de vista arquitectònic o tècnic, sinó també social. I que alhora vol ajudar a crear consciència de la importància històrica d’aquest període i de la necessitat de la rehabilitació i de la documentació gràfica per preservar aquest llegat.



L'EXPOSICIÓ

Passat industrial, espais de l’oblit
“Passat industrial, espais de l’oblit” presenta una selecció de 70 fotografies realitzades per Frank Gómez des de 1985 que formen part del projecte fotogràfic “Passat industrial”. El projecte vol posar en relleu la riquesa del patrimoni industrial de Catalunya i conscienciar sobre la importància de la documentació gràfica per preservar aquest llegat.
L’exposició se centra en l’estat d’oblit de molts dels espais industrials d’arreu del nostre territori, que estan en estat d’abandonament o que avui ja han desaparegut. I molts dels quals havien estat importants motors de desenvolupament de sectors tan diversos com l’enginyeria, l’arquitectura o l’economia.
L’atmosfera dels espais abandonats i la maquinària inservible genera una poesia visual on el color i la geometria de les imatges transporten a l’espectador a un viatge oníric i històric a l’època d’esplendor de les indústries.
En el recorregut de l’exposició podem trobar fàbriques dedicades a diferents activitats industrials, majoritàriament al tèxtil, de Terrassa, Sabadell, Castellar del Vallès, Manresa, Berga, Taradell, Les Masies de Voltregà, Capellades i Barcelona entre d’altres, realitzades entre 1985 i 2017.







EL PROJECTE PASSAT INDUSTRIAL

L’exposició “Passat industrial, espais de l’oblit” forma part d’un projecte més extens anomenat "Passat industrial, patrimoni industrial a Catalunya", un projecte fotogràfic que pretén posar en coneixement la riquesa del nostre patrimoni industrial, no tan sols des d’un punt de vista arquitectònic o tècnic, sinó també social, ja que aquests edificis formen part de la nostra memòria col·lectiva i el nostre tarannà.
El projecte vol ajudar a crear consciència de la importància històrica d’aquest període i de la necessitat de la rehabilitació i de la documentació gràfica per preservar aquest llegat.
Es pot accedir al projecte a través del blog:
 http://passatindustrial.blogspot.com.es/
o de la pàgina de Facebook
https://www.facebook.com/passatindustrial/



FRANK GÓMEZ

Frank Gómez Castrillo (Terrassa, 1968) es dedica professionalment a la fotografia des de 1996. S’ha especialitzat en fotografia d’arquitectura i interiorisme, retrat i fotografia d’espectacles. L’any 1985, de manera casual, va començar a immortalitzar alguns dels edificis industrials de la seva ciutat, Terrassa.
El pas del temps i l’evolució urbanística li han fet sentir la necessitat de deixar una constància rigorosa de les velles fàbriques que encara es conserven. D’aquí va néixer el projecte fotogràfic “Passat industrial”, que documenta gràficament l’estat de diferents espais industrials. És en aquest projecte en què s’emmarca l’exposició actual de l’ESPAId’ARTS del mNACTEC.


EL mNACTEC

El Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) és un dels tres museus nacionals reconeguts pel Parlament de Catalunya.
La missió del mNACTEC és la de difondre i promocionar el coneixement de la cultura científica, tècnica i industrial i, a la vegada, conservar, estudiar i mostrar la implantació i l’evolució dels avenços científics i tècnics a Catalunya, la seva aplicació industrial i, molt especialment, la seva implicació i incidència social.
La seu del mNACTEC està ubicada a Terrassa, en un dels edificis fabrils més emblemàtics del modernisme català i un dels més bells d’Europa: el Vapor Aymerich, Amat i Jover, antiga fàbrica tèxtil dissenyada per l'arquitecte Lluís Muncunill i construït entre 1907 i 1908.
SISTEMA TERRITORIAL mNACTEC
El mNACTEC lidera una xarxa de 28 centres museístics i patrimonials independents i singulars que expliquen els processos productius industrials al territori català.


CONTACTE

Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC)
Rambla d’Ègara, 270, TERRASSA
Tel. 93 736 89 66
www.mnactec.cat
Més informació:
Àrea de Comunicació i Difusió del mNACTEC
Tel. 93 763 89 63
difusio.mnactec@gencat.cat

Frank Gómez
Tel. 669 311 310
passatindustrial@gmail.com



No hay comentarios: