Exposiciones

EXPOSICIONS ACTUALS


L’ESPAId’ARTS del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) acull fins al 14 de gener del 2018 l’exposició “Passat Industrial, espais de l’oblit”, del fotògraf Frank Gómez. Una mostra fotogràfica d’espais de patrimoni industrial en estat d’abandonament que vol posar en relleu la importància de preservar el patrimoni industrial de Catalunya.
La història contemporània de Catalunya està íntimament lligada a la indústria, des de l’aparició d’una burgesia emprenedora, d’una classe obrera disposada a defensar els seus drets, fins a ser focus d’atracció de migracions. La mateixa transformació i estructura de les ciutats és conseqüència directa, en molts casos, del desenvolupament, transformació i, recentment, desaparició de la indústria.
Avui, l’atmosfera dels espais abandonats i la maquinària inservible genera una poesia visual que Frank Gómez aconsegueix plasmar en aquesta exposició. A través de 70 fotografies documenta l’evolució urbanística i arquitectònica d’un paisatge modulat durant l’esplendor de la Revolució Industrial i els anys posteriors, i el canvi cap a un entorn postindustrial en què les fàbriques inactives donen pas a nous espais urbans d’usos significativament diferents dels originals.
Aquesta mostra s’emmarca en el projecte “Passat industrial”, que pretén posar en coneixement la riquesa del nostre patrimoni industrial, no tan sols des d’un punt de vista arquitectònic o tècnic, sinó també social. I que alhora vol ajudar a crear consciència de la importància històrica d’aquest període i de la necessitat de la rehabilitació i de la documentació gràfica per preservar aquest llegat.

“Passat industrial, espais de l’oblit” presenta una selecció de 70 fotografies realitzades per Frank Gómez des de 1985 que formen part del projecte fotogràfic “Passat industrial”. El projecte vol posar en relleu la riquesa del patrimoni industrial de Catalunya i conscienciar sobre la importància de la documentació gràfica per preservar aquest llegat.
L’exposició se centra en l’estat d’oblit de molts dels espais industrials d’arreu del nostre territori, que estan en estat d’abandonament o que avui ja han desaparegut. I molts dels quals havien estat importants motors de desenvolupament de sectors tan diversos com l’enginyeria, l’arquitectura o l’economia.
L’atmosfera dels espais abandonats i la maquinària inservible genera una poesia visual on el color i la geometria de les imatges transporten a l’espectador a un viatge oníric i històric a l’època d’esplendor de les indústries.
En el recorregut de l’exposició podem trobar fàbriques dedicades a diferents activitats industrials, majoritàriament al tèxtil, realitzades entre 1985 i 2017.

L’exposició “Passat industrial, espais de l’oblit” forma part d’un projecte més extens anomenat "Passat industrial, patrimoni industrial a Catalunya", un projecte fotogràfic que pretén posar en coneixement la riquesa del nostre patrimoni industrial, no tan sols des d’un punt de vista arquitectònic o tècnic, sinó també social, ja que aquests edificis formen part de la nostra memòria col·lectiva i el nostre tarannà.
El projecte vol ajudar a crear consciència de la importància històrica d’aquest període i de la necessitat de la rehabilitació i de la documentació gràfica per preservar aquest llegat.

Es pot accedir al projecte a través del blog
http://passatindustrial.blogspot.com.es/
o de la pàgina de Facebook
https://www.facebook.com/passatindustrial

mNACTEC
Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya
Rambla d'Egara, 270
Terrassa

Del 3 d'octubre de 2017 al 14 de gener de 2018
Inauguració dimarts 3 d'octubre de 2017 a les 19 horesEXPOSICIONS ANTERIORS

• 2016 - Exposició al Museu Cerdà, Puigcerdà.

• 2016 - Exposició al Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, COAC-Vallès, Terrassa.


• 2016 - Exposició al Museu de la Pell i Comarcal de l’Anoia, Igualada.

• 2015 - Exposició a l’Eco-Museu Farinera de Castelló d’Empúries.
• 2013 - Exposició al Centre Cultural Terrassa.

• 2013 - Audiovisual i conferència al Fotoclub Terrassa.
• 2012 - Audiovisual i conferència a l’Espai Jove La Fontana, Barcelona.
• 2008 - Exposició al Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, COAC-Vallès, Terrassa.• 2008 - Exposició al 7é Premi de Fotografia de Caixa Terrassa (finalista).

• 2008 - Exposició al el 2n Premi de Fotografia de Patrimoni Industrial, INCUNA, Oviedo(finalista).

• 2007 - Exposició al Parc Cultural de la Muntanya de Sal de Cardona.

 

• 2007 - Exposició al Centre Cultural de Caixa Terrassa.


• 2007 - Exposició a la llibreria El Cau Ple de Lletres, Terrassa.

• 2007 - Exposició al 1r concurs de Fotografia de Patrimoni Industrial, INCUNA, Oviedo (guanyador)


• 2006 - Exsposició en el 6é Premi de Fotografia de Caixa Terrassa (seleccionat).

• 2005 - Exposició al Centre Cultural de Caixa Terrassa.

• 2000 - Exposició al Centre Cultural de Caixa Terrassa.


• 2000 - Exposició al concurs de fotografia de patrimoni industrial de Terrassa organitzat pel mNACTEC (guanyador)


No hay comentarios: