martes, 8 de noviembre de 2016

Visita a la tèrmica de la fàbrica Roca Umbert amb el #busxatic

El passat 5 de novembre, amb motiu de la setmana del turisme industrial, vaig assistir a la tuta de l'energia organitzada per la Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya.

La ruta era sorpresa. Els llocs a visitar eren un misteri.

De Barcelona va partir l'autocar cap a Granollers, on la primera visita seria a la central tèrmica de la fàbrica Roca Umbert.

La Tèrmica de Roca Umbert, perfectament conservada en el seu estat original, produïa energia elèctrica  mitjançant la combustió de carbó i fuel.

Es va construir el 1951 i era la instal·lació encarregada de transformar i distribuir l'energia de l'antiga fàbrica tèxtil Roca Umbert, tancada definitivament l'any 1991 i rehabilitada com a fàbrica de les arts.
L’edifici que l’acull va ser construït en un moment en què l’augment de la producció tèxtil i les habituals restriccions elèctriques van fer necessari aquest equipament perquè proporcionés, de manera autònoma, l’energia que la fàbrica necessitava. La instal·lació s'ha conservat íntegra, amb les peces originals: calderes, generadors i motors. Es tracta d’un patrimoni singular perquè és representatiu d’un tipus de producció energètica que va existir al nostre país durant un temps marcat per la dictadura i l’autarquia econòmica, i perquè actualment n’hi ha molt poques que conservin tot el conjunt.

La rehabilitació de l'espai va concloure al novembre de 2011, després d'un complex procès de desamiantat i de restauració de la teulada, i al novembre de 2014 es va estrenar la nova museografia, que inclou 3 audiovisuals que fan la visita entretinguda i entenedora.  La instal.lació ens mostra totes les peces originals amb que es va construir: calderes, generadors, motors,...

La visita va continuar per la resta d'espais de la fàbrica Roca Umbert.


Fonts:


























































































No hay comentarios: