sábado, 14 de enero de 2012

Can Bros (10-2004)


La colonia Can Bros nace alrededor de una masía medieval que en el siglo XVII pasa a ser propiedad de Jaume Bros, quien dará nombre a la zona.
A principios del siglo XIX se instalan en la zona una serradora y una fragua de cobre, así como un molino papelero, propiedad de Miquel Elies, quien compró la propiedad en 1816 a Vicenta Bros, mujer de Salvador Roca i Sunyol, también papelero. Elies también mando construir una elegante mansión de estilo neoclásico.
La colonia textil nace con la llegada de la familia Castells-Catarineu, procedentes de Igualada, en 1852. Se construyen progresivamente a partir de ese año los actuales edificios de la fábrica de hilatura, las casas de los obreros, la escuela y en 1897 la iglesia, obra del arquitecto Joaquim Bassegoda i Amigó. En esa época el censo de la colonia era de unos 700 habitantes.
Durante tres generaciones la familia Castells-Catarineu gestionaron Can Bros hasta que vendieron el complejo en 1921 a Fontdevila i Prat, industriales dedicados a los géneros de punto procedentes de Mataró que en la colonia se dedicaron a la producción de hilatura.
La fábrica cesó su actividad industrial en 1967, permaneciendo ocupada hasta la actualidad una pequeña zona de viviendas de obreros situada a la entrada de la colonia.
El conjunto industrial está pendiente de rehabilitación para la construcción de lofts.


La colònia Can Bros neix al voltant d'una masia medieval que al segle XVII pssà a mans de Jaume Bros, qui donarà nom a la zona.
A principis del segle XIX s'instal·len a la zona una serradora i una farga de coure, així com un molí paperer, propietat de Miquel Elies que va comprar la propietat al 1816 a Vicenta Bros, dona de Salvador Roca i Sunyol, també paperer. Elies també manà construir una elegant mansió d'estil neoclàssic.
La colònia tèxtil neix amb l'arribada de la família Castells-Catarineu, procedents d'Igualada, en 1852. Es construeixen progressivament a partir d'aquest any els actuals edificis de la fàbrica de filatura, les cases dels obrers, l'escola i al 1897 l'església, obra de l'arquitecte Joaquim Bassegoda i Amigó. En aquesta època el cens de la colònia era d'uns 700 habitants.
Durant tres generacions la família Castells-Catarineu van gestionar Can Bros fins que van vendre el complex en 1921 a Fontdevila i Prat, industrials dedicats als gèneres de punt procedents de Mataró que en la colònia es van dedicar a la producció de filatura.
La fàbrica va cessar la seva activitat industrial en 1967, romanant ocupada fins a l'actualitat una petita zona d'habitatges d'obrers situats l'entrada de la colònia. El conjunt industrial està pendent de rehabilitació per a la construcció de lofts.


1 comentario:

manel dijo...

Es un lloc molt especial que conec molt bé perquè visc molt a prop. He fet moltes fotografies aquí.
Enhorabona per les que comparteixes, son molt bones.